Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

«Προ των πυλών του νέου ΕΣΠΑ» το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας ότι θα διατεθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ.

250 άτομα, μέλη του πολιτιστικού Σωματείου διάσωσης των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σταύρο Μπένο, επισκέφθηκαν  σήμερα (Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου) το πρωί την Ερέτρια και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της.
Η επίσκεψη των μελών του «Διαζώματος» αποτέλεσε την εναρκτήρια δράση της γενικής Συνέλευσή τους, που μπορεί να πραγματοποιείται με βάση διαμονής τα Καμμένα Βούρλα αλλά στην πράξη εκτυλίσσεται ως τριήμερο οδοιπορικό, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα της Ερέτριας, του Ορχομενού, της Θήβας και της Χαιρώνειας, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα και συνεκτικό ιστό της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα και τα μνημεία της φύσης της Στερεάς Ελλάδας», που σχεδίασε το «Διάζωμα» και προετοιμάζουν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα μέλη του «Διαζώματος» υποδέχθηκε στην Ερέτρια η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, η οποία έχει προσκληθεί και θα παραστεί και στις εργασίες της γενικής Συνέλευσή του «Διαζώματος», το πρωί της Κυριακής στα Καμένα Βούρλα.Ανταποδίδοντας την τιμή της επίσκεψης και κυρίως, αναγνωρίζοντας τα οφειλόμενα από πλευράς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Ερέτριας, στο πολιτιστικό Σωματείο διάσωσης των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα».Αφού, είναι η ενεργοποίηση του «Διαζώματος» που επανεκκίνησε την προσπάθεια «επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας, με την ανάθεση εκπόνησης μελέτης – πρότασης αποκατάστασης, τη σύσταση ειδικού «κουμπαρά» με χορηγίες και την πρόταση δημιουργίας του χάρτη των ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών της Στερεάς Ελλάδας.
Ώστε σήμερα, να είναι έτοιμη η πλήρης και οριστική μελέτη συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξής του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας, να έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και να απομένει η απόφαση ένταξης και χρηματοδότησής του έργου από το νέο κοινοτικό πρόγραμμα (ΣΕΣ) για τον πολιτισμό.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Ιστορική μα και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που τα μέλη του «Διαζώματος» κάθισαν στα εδώλια του Αρχαίου Θεάτρου, «σπάζοντας» τη σιωπή αιώνων και ζωντανεύοντας το χώρο. Συνθέτοντας την εικόνα ενός μέλλοντος που πλέον δεν είναι μακρινό, αυτού της πραγμάτωσης ενός ονείρου πολλών χρόνων, της επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας.
Στην εκδήλωση, έδωσαν το «παρών» ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός και η δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Παρή Καλαμαρά με τον αρχαιολόγο – υπεύθυνο του Αρχαίου Θεάτρου, Κώστα Μπουκάρα (ο οποίος παρουσίασε με πληρότητα το ιστορικό και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, καθώς και την περιγραφή του έργου συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και ανάδειξής του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας).   
Αυτοί μαζί δε με τη Δήμαρχο Ερέτριας και τον πρόεδρο του «Διαζώματος», προσωποποίησαν το πνεύμα της αρμονικής συνεργασίας Σωματείου, Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου για τον κοινό σκοπό.
Στον χαιρετισμό του, ο Σταύρος Μπένος –αφού πίστωσε στον Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δήμου Ερέτριας «Μέδουσα» την πρωτοβουλία-εφαλτήριο για την επανέναρξη της προσπάθειας προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας- μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας: «Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας βρίσκεται προ των πυλών του ΕΣΠΑ».
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 
«Η αναστήλωση και επαναλειτουργία του Αρχαίου Θέατρο Ερέτριας, παύει να είναι όραμα, επιθυμία, ουτοπία, αλλά αρχίζει πλέον και παίρνει σάρκα και οστά» τόνισε στην ομιλία της η Αμφιτρίτη Αλημπατέ.Και εξήρε τη συμβολή του «Διαζώματος» στην προσπάθεια -που όλα βεβαιώνουν ότι τελεσφορεί- «για την ανάδειξη ενός τοπόσημου έμφορτου ιερότητας και ιστορίας, την αναγέννηση ενός πόλου πολιτισμού, τη δημιουργία ενός πιστοποιημένου και ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, που θα ενισχύσει την εικόνα και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής». 
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, έχει ως εξής:   
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του δραστήριου Πολιτιστικού Σωματείου «Διάζωμα», κα Έφορε ΙΑ’ Αρχαιολογίας και κύριοι αρχαιολόγοι, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κύριοι δ/ντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, σεβαστοί εφημέριοι, μέλη των φορέων της πόλης μας, εκπρόσωποι ΜΜΕ, αγαπητοί μαθητές,σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το πολιτισμό γενικότερα, για το νομό μας, για το Δήμο μας και για την πόλη της Ερέτριας.
Ως Δήμαρχος Ερέτριας, σας καλωσορίζω στο Δήμο μας, που διαθέτει σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και αρχαιολογικό πλούτο, σας καλωσορίζω στην πόλη της Ερέτριας, που καθολικά αναγνωρίζεται ως «ο σημαντικότερος και πιο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος στην ΕύΒοια», σας καλωσορίζω στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, κατάλοιπου του αρχαίου πολιτισμού μας, που αξίζει αποκατάστασης.
Κυρίες και Κύριοι, μέλη του «Διαζώματος», οι Ερετριείς είμαστε υπερήφανοι για την πολιτιστική μας κληρονομιά, έχουμε όμως επίγνωση ότι ο αρχαιολογικός μας πλούτος αποτελεί κοινό κτήμα, και κατά συνέπεια, αποδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε το δημιουργικό ρόλο συλλογικοτήτων και προσώπων για την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων μας, αγαπούμε αυτούς τους ανθρώπους και σεβόμαστε το έργο τους.
Με γνώμονα αυτές τις παραδοχές, η τοπική μας κοινωνία αναγνωρίζει στο «Διάζωμα» την πατρότητα της πρότασης για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στα αρχαία θέατρα και τα μνημεία της φύσης της Στερεάς Ελλάδας», με πυρήνα και συνεκτικό ιστό τα αρχαία θέατρα της Ερέτριας, του Ορχομενού, της Θήβας και της Χαιρώνειας. Πρόταση  που σχεδίασε το «Διάζωμα» και που προετοιμάζουν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 
Το Σωματείο Διάζωμα επέλεξε το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας ως αφετηρία για τη πολιτιστική Διαδρομή που διέρχεται τη Στερεά Ελλάδα, μιας διαδρομής που ως ολοκληρωμένο πολιτιστικό σύνολο, θα αναγεννηθεί, θα προβληθεί και θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη, αλλά θα αποτελέσει και βαριά παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Η αναστήλωση και επαναλειτουργία του Αρχαίου Θέατρο Ερέτριας, παύει να είναι όραμα, επιθυμία, ουτοπία, αλλά αρχίζει πλέον και παίρνει σάρκα και οστά.Ήδη η Μελέτη αναστήλωσης, συντήρησης στερέωσης και ανάδειξης έχει εκπονηθεί, έχει ολοκληρωθεί, έχει εγκριθεί και κατατίθεται προς έγκριση και στο ΚΑΣ.
Μία Μελέτη που έγινε με συντονισμένες ενέργειες του Διαζώματος, γι’  αυτό και τους ευχαριστούμε. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τον κουμπαρά, που άνοιξε το Σωμάτιο γι’  αυτό το σκοπό. Μέγας χορηγός η ΔΕΗ, η οποία επιχορήγησε με το ποσό των 20.000,00€, την οποία και ευχαριστούμε, αλλά και ο οβολός και το υστέρημα όλων, το πάθος και το όραμα των τοπικών Φορέων – Συλλόγων. Ποσό 20.000,00€ κατέβαλε και ο Δήμος Ερέτριας.
Άρα κυρίες και κύριοι η αρχή έγινε από το λαό με το πάθος και τη πίστη των κοινωνικών Φορέων, δηλαδή από το «Διάζωμα» και τους πολίτες, που πήγαμε πριν τη πολιτεία. Είναι οι πολίτες που ώθησαν, παρακίνησαν τη πολιτεία!! Για την αναστήλωση και επαναλειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας απαιτείται και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα διατεθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ. 
Η συνεργασία του Δήμου Ερέτριας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την Αρχαιολογία, με το Σωματείο Διάζωμα, που αποτελεί άγρυπνο φρουρό του καθώς και με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι στενή και διαρκής για την ένταξη χρηματοδότηση και την υλοποίηση της αναστήλωσης, γιατί το οφείλουμε στην πατρίδα μας, γιατί το οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές, για να υπάρξει η συνέχεια του πολιτισμού, αφού όπως παρατήρησε και ο αείμνηστος ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν αισθανόμαστε σαν άμεσοι κληρονόμοι του Αρχαίου Ελληνικού θεάτρου. Ζούμε στην ίδια χώρα με τους Αρχαίους. Μπορούμε να αντλήσουμε από τις ίδιες πηγές μ’  εκείνους. Παρόλο που στο μεταξύ έχουν περάσει αιώνες, ζούμε πάντα κάτω από τον ίδιο ουρανό, μας φωτίζει ο ίδιος ήλιος και μας θρέφει η ίδια γη. Οι γεωλογικές και κλιματικές συνθήκες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη καθημερινή ζωή μας και τις σκέψεις μας είναι ακόμη οι ίδιες όπως τότε. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζονται από την ίδια φύση που περιέβαλε τους προγόνους μας. Έτσι εμείς οι Νεοέλληνες έχουμε το μεγάλο προνόμιο να μας περιβάλουν καθημερινά οι ίδιοι φόρμες, μορφές, ρυθμοί και ήχοι όπως τον Αισχύλο, το Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη.
Αναγκαστικά λοιπόν τα Αρχαία Ελληνικά Θέατρα περιγράφουν και το δικό μας νεοελληνικό πολιτισμό, είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο, τα πολιτιστικά σύνορά μας και βεβαίως δεν είναι μοναχικά ερείπια μιας πολύ παλιάς εποχής. Είναι εύκολο λοιπόν να φανταστεί κανείς πόσο σημαντικός είναι αυτός ο ρόλος για τη σύγχρονη Ελλάδα, την αυταπόδεικτη άμεση κληρονόμο της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. 
Αγαπητέ κ. Μπένο, αγαπητά μέλη του «Διαζώματος», Σας ευχαριστούμε. Η προσφορά σας στο πολιτισμό και στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη. Οραματιστήκατε, αγωνίζεστε, στηρίζετε, εμπνέετε, διεκδικείτε, ενώνετε ανθρώπους και εποχές, πιστεύετε, ανοίγετε δρόμους, δημιουργείτε, γίνεστε πνευματικοί ταγοί.
Γι’  αυτό και σήμερα όλοι εδώ μέσα στο Αρχαίο Θέατρο, όχι μόνο να ευχηθούμε την αναστήλωσή του αλλά και να υποσχεθούμε στους προγόνους αλλά και στα παιδιά μας ότι με δυναμικό αγώνα θα τους παραδώσουμε το Θέατρο της Ερέτριας, της Εύβοιας όλης, πολύτιμο και ανεκτίμητο μνημείο όλης της Ελληνικής παράδοσης, αναστηλωμένο για να διδάσκονται, αφού όπως σωστά ο Σαίξπηρ παρατηρεί: « Ο κόσμος όλος είναι μια σκηνή» αλλά και το αντίθετο θα συμπλήρωνα εγώ: «Σε μια σκηνή μπορείς να ανακαλύψεις τον κόσμο όλο».
Φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι,  η τοπική μας κοινωνία νιώθει φιλικά με τους ανθρώπους του «Διαζώματος» και σέβεται την προσπάθειά και τη συνδρομή τους για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας.
Για την ανάδειξη ενός τοπόσημου έμφορτου ιερότητας και ιστορίας, την αναγέννηση ενός πόλου πολιτισμού, τη δημιουργία ενός πιστοποιημένου και ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, που θα ενισχύσει την εικόνα και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. 
Φίλες και Φίλοι, λοιπόν, μέλη του «Διαζώματος»,
Νιώθουμε τα οφειλόμενα από πλευράς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Ερέτριας, σε ένα Σωματείο που όχι απλώς επιχειρεί να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, μα και το καταφέρνει.
Είμαστε χαρούμενοι που σας έχουμε κοντά μας, ικανοποιημένοι από τη δημιουργική συνεργασία μας και πεπεισμένοι για την επιτυχή κατάληξη και τα ευεργετικά αποτελέσματά της.
Ευχαριστούμε για την τιμή της επίσκεψής σας και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στις εργασίες της Η΄ Γενικής Συνέλευσης, που ξεκινά σήμερα από εδώ!»


http://eretria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τραγανά καλαμαράκια με πάπρικα και ρίγανη

Διαδικασία Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τις...