Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Παραδοσιακές Ευβοιωτικές ΣυνταγέςΗ Ευβοιώτικη τοπική κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα, φημίζεται δε για την απλότητα της, την ποικιλία, τις δυνατές γεύσεις και τα φρέσκα υλικά.

Από αρχαιοτάτων χρόνων το τραπέζι πέρα από χώρος εστίασης ήταν και χώρος συζήτησης και επικοινωνίας. Οι άνθρωποι, γνωστοί & άγνωστοι, γύρω από το τραπέζι έρχονται πιο κοντά και γίνονται όλοι μία μεγάλη παρέα.                                         
Η γαστρονομία ενός τόπου είναι κομμάτι του πολιτισμού του, που ταξιδεύει στον χρόνο με τους ανθρώπους, τις τροφές και τις γεύσεις.                                             
Ο νομός Ευβοίας είναι ένας ευλογημένος τόπος που διαθέτει πολλά διαφορετικά & μοναδικά προϊόντα, αγροτικά, κτηνοτροφικά, αλιευτικά, βότανα κλπ και όλα αυτά συνδυάζονται με την κατά τόπο διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα και οδηγούν στην μοναδική Ευβοϊκή Γαστρονομία.
Η Ευβοιώτικη τοπική κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα, φημίζεται δε για την απλότητα της, την ποικιλία, τις δυνατές γεύσεις και τα φρέσκα υλικά.
Από τα παραθαλάσσια ουζερί ως τις πιο απομακρυσμένες ταβέρνες των ορεινών χωριών μας, από τα διατροφικά φεστιβάλ/πανηγύρια, ως τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τον διατροφικό θησαυρό της Εύβοιας και της Σκύρου.
Σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς, μπορείτε να απολαύσετε τα μοναδικά ουζερί με τους  θαλασσινούς μεζέδες. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια παρασκευάζονται και μαγειρεύονται στη στιγμή και συνοδεύονται από εκλεκτό ούζο ή τσίπουρο. Κορυφαία η αστακομακαρονάδα της Σκύρου.
Εάν πάλι επιλέξετε κάποια από τις εξίσου φημισμένες ταβέρνες με κρεατικά, το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει! Νοστιμότατα παϊδάκια, προβατίνα, κοντοσούβλι, εξοχικό, ντόπια λουκάνικα, γαρδούμπες, κοκορέτσι, μπεκρή μεζές, πίτες, τυροπιτάρια, τοπικά τυριά, ζυμωτό ψωμί και ντόπια κρασιά είναι μερικα από όσα μπορείτε να απολαύσετε.
Αγοράστε και γευτείτε κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα της Καρυστίας, της Σκύρου, της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας. Είναι πασίγνωστα για την ποιότητα αλλά και τη νοστιμιά τους.
Τέλος τα υπέροχα Ευβοιώτικα γλυκά ταψιού, ο μπακλαβάς, τα αμυγδαλωτά, τα ξερά σύκα, το τοπικό παστέλι και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού θα γλυκάνουν την επίσκεψη σας στον νομό μας.
Μερικά από τα ιδιαίτερα φαγητά που μπορεί κανείς να απολαύσει στην Εύβοια είναι κουρκουμπίνες ή γκόγκλιες (είδος χειροποίητου ζυμαρικού που είναι η σπεσιαλιτέ της Καρυστίας), τραχανάς, κόκορας κρασάτος, αρνάκι γιουβέτσι, γαρίδες σαγανάκι, χταπόδι κρασάτο, σπαγγέτι με θαλασσινά, και πολλά άλλα που θα σας μείνουν αξέχαστα για την εξαιρετική ποιότητα αλλά και την νοστιμιά τους. 

Παραδοσιακές  Ευβοιωτικές  Συνταγές
Πρωινό
Επειδή, όπως λένε, η «καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», οι επισκέπτες μπορούν πλέον σχεδόν σε όλα τα καταλύματα του νομού να ξεκινάνε την ημέρα τους με ένα πλούσιο πρωινό στην ανοιχτόκαρδη τραπεζαρία τους, φτιαγμένο με αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής, ή και παραγωγής του οικοδεσπότη, όπως ζεστό χωριάτικο ψωμί, χωριάτικες πίτες, κουλουράκια,  γιαούρτι, τηγανίτες με μέλι, αβγά, γάλα, βούτυρο, κέικ, σπιτικές μαρμελάδες και φρεσκοστυμμένους χυμούς, που θα σας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για τις ημερήσιες δραστηριότητές σας. Όλα αυτά μπορείτε να τα απολάυσετε μέσα στην μαγευτική φύση με υπέροχη θέα, άλλοτε βουνού και άλλοτε θάλασσας.


Φαγητά
Κόκορας  Κρασάτος
Η συνταγή, που ακολουθεί, είναι αυτή του κρασάτου κόκορα, ο οποίος αποτελεί την σπεσιαλιτέ των ορεινών χωριών της Εύβοιας, οι ταβέρνες είναι ειδικευμένες στη μαγειρική του με τη συνοδεία ζυμαρικών (χοντρά μακαρόνια ή γκόγκλιες).
Yλικά
1 κόκορας
1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Μισή κούπα ελαιόλαδο
Μισό κιλό ντομάτες ώριμες 
1 πιπεριά
1 κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι 
1 κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε, καψαλίζετε τον κόκορα και τον κόβετε σε κομμάτια (μερίδες).Πλένετε τα κομμάτια, τα σκουπίζετε και τα αλατοπιπερώνετε. Βάζετε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι με τη μία κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζετε τα κομμάτια τόσο, όσο χρειάζεται για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε τότε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε μία κατσαρόλα.Στο τηγάνι που τσιγαρίσατε τον κόκορα, ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καβουρδίζετε και αυτό μέχρι να πάρει το χρυσόξανθο χρώμα. Προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, το ανακατεύετε  συνεχώς και ρίχνετε το κρασί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει. Σε λίγο ρίχνετε και το χυμό της ντομάτας ή τον ανάλογο πελτέ, διαλυμένο με λίγο νερό. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και όταν πάρει 2-3 βράσεις, ρίχνετε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα κομμάτια του κόκορα.Τοποθετείτε την κατσαρόλα στη φωτιά και συμπληρώνετε εάν χρειάζεται λίγο νερό.                  Επίσης, ρίχνετε μία κουταλιά βούτυρο, τη ζάχαρη, μία πιπεριά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και αλατοπίπερο. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει παρακολουθώντας τη βράση του.
Το φαγητό μπορεί να συνοδευτεί επίσης με πιλάφι ή με πατάτες.


Κουρκουμπίνες / Γκόγλιες
Υλικά
1 1/2 κ. αλεύρι   Γ.Ο.Χ.
1 ποτηράκι κρασιού γάλα,
1/2 ποτ. κρασιού λάδι,
1 φλ.τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο στο ψιλό τρίφτη,
1κ.σ. αλάτι΄
1φλ.νερό χλιαρό.
Εκτέλεση:
Βάζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ-λεκάνη, ρίχνετε το λάδι προσθέτετε το γάλα, το τριμμένο τυρί και λίγο-λίγο το νερό. Ζυμώνετε σε μαλακή ζύμη, αφήνετε 30' να ξεκουραστεί η ζύμη σας.
Παίρνετε κομματάκια ζύμης, τα ανοίγετε σε μακριά μπαστουνάκια 30-50 εκ. Με ένα μαχαιράκι κόβετε μικρά κομματάκια, 5εκ. περίπου και τα ''σκαφώνετε'' με τα δυο μας δάχτυλα. Αραδιάζετε τις κουρκουμπίνες μας σε έναν δίσκο ή ταψί αλευρωμένο.
Παίρνετε την μεγαλύτερη κατσαρόλα σας και βάζετε νερό να βράσει. Ρίχνετε τα μακαρόνια ανακατεύοντας τακτικά, βράζετε για 15' με 20', στραγγίζετε καλά. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε λάδι καλά (όσοι θέλουν μπορούν να κάψουν βούτυρο)                                                                                                     Πασπαλίζετε τυρί τριμμένο ένα πυρέξ, ρίχνετε λίγα μακαρόνια, πάλι τυρί-μακαρόνια, έως ότου να τελειώσουν τα υλικά σας ,τελειώνετε με τυρί. Απάνω ρίχνετε το καυτό λάδι ή βούτυρο. Σερβίρετε τις κουρκουμπίνες με μπόλικο τυρί τριμμένο ή και οποιαδήποτε άλλη σάλτσα έχετε.


Αρνί καπαμάς ή μοσχάρι Καρυστινό


Υλικά:
  • 1 κιλό κρέας μερίδες
  • 1 φλιτσάνι λάδι
  • αλατοπίπερο
  • 1 φλυτσάνι κρασί
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • λίγη ζάχαρη
  • 1/2 κιλό ντομάτες πολτοποιημένες ή 2 κουταλιές ντοματοπολτό.
     
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρέας με το λάδι, μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι το φέρνουμε 2-3 βόλτες, σβήνουμε με το κρασί και στην συνέχεια προσθέτουμε τα άλλα υλικά και 3 ποτήρια νερό περίπου και το αφήνουμε να βράσει.Αφού βράσει το φαγητό, το αφήνουμε λίγο ανοιχτό για να μελώσει η σαλτσούλα του.


Τυροπιτάρες Καρυστινές

Υλικά:
Ζύμη:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτσανάκι λάδι, αλάτι δεν βάζουμε
νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει η μια
μαλακή ζύμη

Γέμιση:

1 πιάτο βαθύ γεμάτο μυζήθρα βαρελίσια  αλμυρή
1 αυγό, εάν θέλουμε γίνεται και χωρίς αυγό,
λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

Εκτέλεση:
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε έτσι ώστε το μήκος του να είναι περίπου 30 πόντοι και το φάρδος 25 περίπου , το κανονίζουμε με το μάτι.Γυρίζουμε τις άκρες του αυτιού προς τα μέσα στο μήκος και μετά το διπλώνουμε 3 φορές να κλείσει σαν φάκελος.
Στην μεσιανή βόλτα, βάζουμε αρκετή μυζήθρα και την απλώνουμε σαν μαρμελάδα.Μετά διπλώνουμε το φύλλο με τις άκρες προς τα μέσα για να μην βγαίνει το τυρί και σχηματίζουμε φάκελο.
Βάζουμε σε τηγάνι μπόλικο σπορέλαιο και αφού κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την τυροπιτάρα με το άνοιγμα προς τα κάτω.Αφού ροδίσει ελαφρά, γυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Σερβίρονται καυτές.Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε όλες τις τυροπιτάρες.
Εάν θέλουμε μαζί με την μυζήθρα βάζουμε λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο.


Ματιές χοιρινές- Καρυστινός μεζές
Υλικά για την γέμιση:

1/2 κιλό ρύζι για πιλάφι
1 ποτήρι σταφίδες
αλατοπίπερο, λίγο μπαχάρι
2 κουταλιές κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ματιές με λενόνι και με πορτοκάλια, καλά καλά, να μην μυρίζουν, στο τέλος τις τρίβουμε με το αλάτι και τις ξεπλένουμε και μετά τις γεμίζουμε.
Βράζουμε και ψιλοκόβουμε την καρύδα του χοίρου και την ρίχνουμε στη γέμιση. Εάν θέλουμε να γεμίσουμε πολλές, φτιάχνουμε περισσότερη γέμιση και γεμίζουμε τις ματιές, δένουμε τις άκρες για να μην αδειάσουν και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό προσέχοντας να μην ανοίξουν.
Μετά τις βγάζουμε, αλείφουμε ένα ταψί με λίγο από το λίπος που βράσανε οι ματιές, τις στρώνουμε σε ένα ταψί σειρά-σειρά και τις ψήνουμε να ροδίσουν.


Γαρίδες Σαγανάκι

Υλικά:
1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
10 γαρίδες βρασμένες
1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
Αλατοπίπερο
3 σταγόνες ταμπάσκο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
150 γρ. φέτα τριμμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ. κασέρι τριμμένο
Πιπέρι
Λίγο λεμόνι
1 ποτήρι ζουμί από τις γαρίδες που έβρασαν
1 κρασοπότηρο λάδι
2 πιπεριές πράσινες, λεπτές ροδέλες

Εκτέλεση:
Βράζετε πολύ λίγο τις γαρίδες, (διότι αν βράσουν αρκετά σκληραίνουν) και τους ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Σοτάρετε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτοντας τις ντομάτες και το ζουμί από τις γαρίδες και το αφήνετε να γίνει η σάλτσα πηχτή προσθέτοντας το αλατοπίπερο.
Σε ένα ταψί προσθέτετε τη μισή σάλτσα, από πάνω τις  γαρίδες με το τσόφλι τους, το ταμπάσκο, τα τυριά και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα και το μαϊντανό.
Ψήνετε 15 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο.


Τραχανάς

Υλικά:
1-1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κιλό αλεύρι άσπρο
4 κουταλιές αλάτι
1 κιλό περίπου γάλα
Εκτέλεση
Ζυμώνετε όλα τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη, την κόβετε κομματάκια και τα απλώνετε το βράδυ να στεγνώσει.
Τη επόμενη ημέρα το πρωί, τρίβετε τα κομμάτια με τα χέρια σας και κατόπιν τα περνάτε από κόσκινο τρυπητό, όπου  βγαίνουν μικρά κομμάτια.
Τα απλώνετε στον ήλιο να ξεραθούν και μετά τα αποθηκεύετε.
Το μείγμα είναι έτοιμο για σούπα.



Κατσικάκι Γιουβέτσι

Υλικά για 4 άτομα:
  • Μισό κατσικάκι σε μερίδες (2,5 κιλά περίπου)
  • 2 κ. του γλυκού μουστάρδα
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκια ντομάτα Ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κλαράκι κανέλα
  • μοσχοκάρυδο
  • νερό
  • ½ κ. χυλοπίτες τριμμένο κεφαλοτύρι

    Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνετε το κατσικάκι, προσθέτετε ελάχιστο μοσχοκάρυδο και το βάζετε σε γάστρα.
Αλείφετε το κρέας με τη μουστάρδα, προσθέτετε γύρω γύρω τη ντομάτα, το ελαιόλαδο και την κανέλα
Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Ενδιαμέσως προσθέτετε 1- 1 ½ ποτήρι νερό.
Προσθέτετε τις χυλοπίτες ενώ ανακατεύετε καλά να δέσουν με τη σάλτσα στη γάστρα.
Ψήνετε για ακόμα 15 λεπτά, σβήνετε το φούρνο και αφήνετε να τραβήξουν. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με το τριμμένο κεφαλοτύρι.

         

Μπακαλιάρος πλακί

Υλικά:

Ρίχνουμε στο ταψί Νο 34 κατά σειρά:
  • 1/2 πιάτο βαθύ κρεμμύδια κομμένα φετούλες λεπτές
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • πιπέρι
  • 6 σκελίδες σκόρδο, φετίτσες
  • 1 κιλόντομάτες ψιλοκομμένες και αποφλοιωμένες
  • 2 φλιτσάνια μαϊαντανό, ψιλοκομμένο
2 φλιτσάνια λάδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ταψί τα κρεμμύδια το πελτε και τα σκορδα και από πάνω βάζουμε ένα κιλό μπακαλιάρο, κομματάκια πολύ καλά ξαλμυρισμένα.Πάνω στον μπακαλιάρο στρώνουμε ροδέλες ντομάτας και τον σκεπάζουμε τελείως, μετά πασπαλίζουμε τις ροδέλες με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, να χυλώσει η σάλτσα του. Νερό δεν προσθέτουμε, γιατί βγάζουν οι ντομάτες χυμό, αλλά εάν δούμε ότι χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο.


Παραδοσιακές χυλοπίτες χωριάτικες

Υλικά
  • 4 αυγά
  • 1 κιλόαλεύρι χωριάτικο
  • ¼ σιμιγδάλι ψιλό
  • γάλα όσο πάρει
     
Εκτέλεση:Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί ώστε να έχετε μία ζύμη σκληρή. Ανοίγετε φύλλα με νισεστέ, τα απλώνετε επάνω σε καθαρά τραπεζομάντιλα να στεγνώσουν λίγο και κόβετε σε λωρίδες στενόμακρες με το μαχαίρι ή με το ειδικό μηχάνημα. Στη συνέχεια απλώνετε ξανά να στεγνώσουν για 4-5 ημέρες μέσα σε σκιά.
Αποθηκεύετε σε χαρτόκουτα με λαδόκολλα.



Υλικά για τη ζύμη:
  • χόρτα
  • 3/4 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγο λάδι, λίγο ξύδι και νερό χλιαρό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη
     
Εκτέλεση:
Τα χότρα τα ψιλοκόβουμε, ρίχνουμε πιπέρι,λίγο λαδάκι λίγη κανέλα.Ανοίγουμε φύλλο λεπτό στην μία άκρη του φύλλου βάζουμε αρκετά χότρα πάνω στα χότρα κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο ή τριμμένο, ότι θέλουμε και τυλίγουμε ρολό. Βάζουμε το πολό σε λαδωμένο ταψί.Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα υλικά σε ρολά, τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στο ταψί και ρίχνουμε λάδι ώστε να καλύπτει 2 δάχτυλα το ύψος του ταψιού.Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω αντίστασημόνο, στους 250 βαθμούς και στην πιο χαμηλή σχάρα.
Αφού ποδίσουν από κάτω, τα τουμπάρουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.Όταν ψηθεί, την κόβουμε κομμάτια.


Κολοκυθόπιτα Καρυστινή

Υλικά για ζύμη:
  • 1 κιλόαλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλυτζάνι λάδι και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει 1 ζύμη κανονική ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή.
     
Εκτέλεση:
Τρίβουμε με το κουτάλι 1 μέτρια κολοκύθα τη ρίχνουμε σε 1 μπολ, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Μετά την βάζουμε σε 1 σακουλάκι ή πετσέτα και την πλακώνουμε με 1 πλάκα για να στραγγίσει όλο το βράδυ.
Το πρωί την αδειάζουμε σε λεκανίτσα και ρίχνουμε 3 φλιτζάνια ζάχαρη, 3-4 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 1 φλιτζάνι φρυγανιά, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά κανέλα και μισή κουταλιά γαρίφαλο.Στρώνουμε στο τραπέζι ένα φύλλο αρκετά μεγάλο, ρίχνουμε στο μισό φύλλο ένα μονόχερο γέμιση, το τυλίγουμε ρολό και το βάζουμε στο ταψί. Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε φύλλα το ταψί και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, στην πιο χαμηλή σχάρα. Αφήνουμε μόνο την κάτω αντίσταση και αφού ροδίσει από κάτω γυρίζουμε τα ρολά να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Αφού ψηθεί εάν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο άχνη. Οι παλιές νοικοκυρές στην Κάρυστο την έψηναν στα κάρβουνα και μοσχοβόλαγε πιο πολύ.


Κολοκυθολούλουδα νότιας Εύβοιας

Υλικά για την γέμιση:
  • 1/2 ποτήρι φέτα τριμμένη
  • πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     
Εκτέλεση:
Τα γεμίζουμε, τα βουτάμε σε κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Ωραία γίνονται και έτσι:
Βάζουμε μέσα ένα κομματάκι κεφαλοτύρι μακρόστενο, τα βουτάμε σε κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Κουρκούτι:
Χτυπάμε 1- 1/2 φλιτσάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια λάδι, 1 αυγό, 1 φλιτσάνι γάλα περίπου,μπορεί και πιο πολύ και αν θέλουμε λιγη μυζήθρα βαρελίσια.


Θαλασσινό χταπόδι κρασάτο

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι,
1 κρεμμύδι,
1 ποτήρι κρασί,
1/4 ποτήρι λάδι,
1 1/2  ποτήρι νερό,
ξύδι,
πιπέρι,
δάφνη,
ρίγανη
και αλάτι.

Εκτέλεση:
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά, και το ρίχνουμε με το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει ολόκληρο. Μόλις μαζέψει το βγάζουμε από το νερό. Στη συνέχεια το κόβουμε κομματάκια και το βάζουμε μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λάδι να τσιγαριστεί στο λάδι και το σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ξύδι, το πιπέρι, τη δάφνη, τη ρίγανη και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά για 20’ προσθέτοντας λίγο αλάτι. Το βράσιμο είναι ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.



Ψαρόσουπα απο την Κύμη

Υλικά:
1 κιλόβακαλάος φρέσκος
5-6 πατάτες μεγάλες
5 καρότα
2 κρεμμύδια
2 κλωνάρια σέλινο
λάδι
αλάτι  - πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Πάνω από τα λαχανικά τοποθετούμε τα ψάρια και ρίχνουμε νερό και το λάδι μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά σκεπασμένα για 20 λεπτά και συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό και λάδι αν χρειαστεί. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, στύβουμε 4 λεμόνια και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Αφήνουμε να πάρει μια ακόμα βράση, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.


Ψάρι πλακί στο φούρνο απο τη Κύμη
Υλικά:
6 μερίδες φέτα ψάρι (σφυρίδα η μαγιάτικο)
4-5 κρεμμύδια
6-7 πατάτες
τομάτα φρέσκια
1 ποτήρι λάδι
σκόρδο
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι .Κόβουμε στο multiτην μισή ποσότητα τομάτας και την άλλη μισή στο χέρι. Ρίχνουμε στο κρεμμύδι την τριμμένη στο multiτομάτα, το μαϊντανό και το σκόρδο και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε έπειτα τις τεμαχισμένες πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί με την σάλτσα για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί και τοποθετούμε βυθίζοντας σ’ αυτό τα ψάρια προσθέτοντας και τη υπόλοιπη τομάτα, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος, ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά. Σερβίρουμε σε πιατέλα η ανά μερίδα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Σπαγγέτι με θαλασσινά
Υλικά: 
½ κιλό ή 12 μεγάλες γαρίδες
30 τεμάχια μύδια σε ψίχα
4 μέτρια καλαμάρια σε κομμάτια
μισή πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
μισή κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 κρεμμύδι κομμένο στο multi
μισό ποτήρι λάδι
τομάτα φρέσκια και πελτέ
½ κιλό μακαρόνια


Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το λάδι, προσθέτουμε τα μύδια και έπειτα από 5 λεπτά και τις γαρίδες. Σβύνουμε με λίγο κρασί και 5 λεπτά μέτά προσθέτουμε την τομάτα και τον πελτέ. Βράζουν όλα μαζί και, τέλος, ρίχνουμε και τα μακαρόνια. Αφού βράσουν aldente, σβύνουμε την φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


‘Όλα τα εδέσματα συνοδεύονται από τα τοπικά κρασιά

Γλυκα
Αμυγδαλωτά

Υλικά:
1500 γρ.αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και κομμένη στο μούλτι, σαν τραχανάς
3 φλιτζάνια ζάχαρη
8 βανίλιες άρωμα
6-8 ασπράδια
6 κουταλιές φρυγανιά ή σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση:
Ξεραίνετε λίγο τα αμύγδαλα στο φούρνο, τα κόβετε στο μούλτι, στην συνέχεια τα ανακατεύτε με άλλα υλικά και τέλος ρίχνετε τα ασπράδια που τα έχετε χτυπήσει και έχουν γίνει αραιή μαρέγκα και ζυμώνετε, ώστε να ενωθούν όλα  μαζί.
Στην συνέχεια, πλάθετε το μείγμα στα αμυγδαλωτά σχήματος ωοειδές, τα βάζετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 175 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.
Όταν ψηθούν και βγουν από το φούρνο, τα βουτάτε σε ανθόνερο, τα ακουμπάτε σε χνουδωτή πετσέτα και αφού μισοστεγνώσουν, τα τυλίγετε σε ζάχαρη άχνη.
Μετά από αρκετές ώρες τα ξανατυλίγετε σε άχνη και τα αποθηκεύετε.


Παστέλι  Καρυστινό

Υλικά:
1/2 κιλό σουσάμι
250 γρ.μέλι
250 γρ.ζάχαρη

Εκτέλεση:
Απλώστε το σουσάμι σε ταψάκι και ψήστε το στους 175 βαθμούς, μέχρι να αρχίζει να ροδίζει ελαφρά.
Βάλτε το μέλι με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράστε ώσπου να αρχίσει να σχηματίζει καραμέλα (ρίχνοντας μια σταγόνα μέσα σε κρύο νερό πρέπει να σταθεροποιείται)
Σβήστε τη φωτιά αδειάστε το πάνω στο σουσάμι, ανακατέψτε και απλώστε το μείγμα σε μαρμάρινη επιφάνεια την οποία έχετε αλείψει με λίγο καλαμποκέλαιο.
Λαδώστε ελαφρά έναν πλάστη και πατήστε το μείγμα για να ανοίξει σε λεπτό φύλλο.
Κόψτε το με το μαχαίρι κομμάτια και παίρνοντάς τα με μία σπάτουλα, βάλτε τα πάνω σε μία σχάρα.
Αφού κρυώσουν εντελώς τυλίξτε τα ένα - ένα σε μεμβράνη.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου.



Λουκουμάδες
Υλικά:
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • μισή κουταλιά αλάτι
  • 4 φακέλους ξηρή μαγιά
  • 1 ποτηράκι ούζο
     
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το ούζο και τέλος το αλεύρι, προσέχοντας να μην γίνει ο χυλός μας πολύ πηχτός. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι ή και περισσότρο εάν χρειάζεται. Σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί ο χυλός μας. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα αρκετό σπορέλαιο να κάψει. Βουτάμε το κουταλάκι μας σε ένα ποτηράκι με λάδι και παίρνουμε κομματάκια από το χυλό και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, αφού πρώτα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας, για να ψηθούν μέσα χωρίς να καούν. Στην συνέχεια τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα και αφού στραγγίσουν τους βάζουμε σε πιατέλα τους περιλούουμε με μέλι και τους πασπαλίζουμε κανέλα. Εάν δεν θέλουμε γάλα ρίχνουμε μόνο νερό.



Καρυδάκι γλυκό
Υλικά:

  • 1-1/2 κιλό φρέσκα καρυδάκια
  • 1-1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλούδα κανέλας
  • λίγα γαρίφαλα
  • μοσχοκάρυδο
  • χυμό 2 λεμονιών
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
     
Εκτέλεση:
Ξύνουμε τα καρύδια για να βγει το λεπτό φλούδι τους. Μετά ανοίγουμε μία τρύπα με πρόκα και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν. Αλλάζουμε το νερό τους 2-3 φορές. Επειτα τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε 1-2 μέρες ή μέχρι να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό πρωί μεσημέρι, γράδυ. Στην συνέχεια τα ξαναστραγγίζουμε καλά.
Βράζουμε τη ζάχαρη με 3 φλιτζάνια νερό 2-3 λεπτά και αδειάζουμε μέσα τα καρυδάκια. Όταν πάρουν βράση, τα τραβάμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε 24 ώρες. Κατόπιν τα βγάζουμε από το σιρόπι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα τρυπητή και βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά, σχεδόν μέχρι να δέσει. Ξαναρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια και τα βράζουμε μέχρι να δούμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει.Προς το τέλος προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο, τα γαρίφαλα το μέλι και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε 24 ώρες και εάν το σιρόπι δεν είναι αρκετά δεμένο, το ξαναβράζουμε λίγο.



Λιρόπιτα (πίτα με τη σάρκα κίτρινης κολοκύθας)
Τη μεγάλη κίτρινη κολοκύθα, που στην Εύβοια συνηθίζουμε να αποκαλούμε και λίρα (ίσως λόγω του χρώματος της), θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι ένα εύγεστο γλύκισμα, το οποίο έχοντας το πλεονέκτημα να είναι νηστίσιμο, καταναλώνεται περισσότερο κατά την περίοδο της μικρής και μεγάλης σαρακοστής.
Υλικά

11 φύλλα
2 κιλάκολοκύθα κίτρινη (λίρα)
600 γραμμ. Ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
1 κουταλιά σούπας κανέλα
Μισή κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
1,5 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες ανακατεμένες μαύρες και ξανθές
Λίγο λάδι

Εκτέλεση

Παίρνουμε την κολοκύθα και την καθαρίζουμε από το έξω σκληρό περίβλημα, καθώς και εσωτερικά από τα σπόρια και τις ίνες της. Την κόβουμε κατόπιν σε κομμάτια και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και άλλο τόσο λάδι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σα χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει και να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθια και να φύγουν όλα τα υγρά της. Μετά με ένα πιρούνι την λιώνουμε καλά, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κοπανισμένο γαρύφαλλο, τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας πολύ καλά.
Σ’ ένα αρκετά μεγάλο λαδωμένο ταψί απλώνουμε 5 φύλλα από κάτω λαδώνοντας ένα – ένα. Προσέχουμε τα κάτω φύλλα να είναι μεγαλύτερα από το ταψί, ώστε να το υπερκαλύπτουν, για να υπάρχει η δυνατότητα του διπλώματος προς τα μέσα.
Όταν στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο, λαδώνουμε και ρίχνουμε την μισή γέμιση μέσα τη στρώνουμε καλά ώστε να πάει ισόπαχα μέχρι τις άκρες και βάζουμε ένα φύλλο πάλι που επίσης λαδώνουμε. Ρίχνουμε τότε την υπόλοιπη γέμιση τη στρώνουμε καλά διπλώνοντας προς τα μέσα το προεξέχοντα φύλλα και τέλος τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, που επίσης λαδώνουμε ένα - ένα .
Τέλος τακτοποιούμε την εμφάνιση της πίτας μας από πάνω, λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μπακλαβωτά κομμάτια, Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Η πίτα μας τρώγεται ζεστή και κρύα.Source:Goevia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τραγανά καλαμαράκια με πάπρικα και ρίγανη

Διαδικασία Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τις...