Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Εύβοια: Ακραία φαινόμενα τη Δευτέρα 17-7-2017-Αποφύγετε camping και θάλασσες

Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν μια βίαιη διαταραχή να επηρεάζει τη χώρα μας με ασυνήθιστα ψυχρές αέριες μάζες να κατευθύνονται “καρφί” προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα έντονες βροχές και καταιγίδες πολύ πιθανώς συνοδευόμενες απο χαλάζι και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.
Τόσο η ένταση των φαινομένων όσο και η συχνότητα των κεραυνών , σε συνδιασμό με τους δυνατούς ανέμους μας κάνουν εύκολα να συστήσουμε σε όσους σκοπεύουν να κινηθούν προς τις παραλίες της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας για μπάνιο ή κάμπινκ στο διάστημα Κυριακή βράδυ εως Τρίτη μεσημέρι να μην το επιχειρήσουν καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι οι πλέον ακατάλληλες εως επικίνδυνες.
Το ίδιο ισχύει για τη Σκιάθο-Σκόπελο και τις υπόλοιπες σποράδες . Ο καιρός θα βελτιωθεί απο την Τετάρτη με το μελτέμι να επιμένει και τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα δροσερές θερμοκρασίες και έντονο κυματισμό στο Αιγαίο, καθώς και στις παραλίες του νομού μας που βρίσκονται στην ακτογραμμή του Αιγάιου

Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , ισχύει από Κυριακή 12:00 έως και Τρίτη 06:00
Σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο με κύρια χαρακτηριστικά :

  • Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας αλλά και το Ιόνιο από αύριο το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ, με επέκταση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
  • Την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας κατά περίπου 6-7 oC κατά τη διάρκεια της Δευτέρας.
  • Τις σφοδρές καταιγίδες και ραγδαίες βροχοπτώσεις στην Χαλκιδική, στα ανοιχτά του Θερμαικού, τις Β. Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια & ανατολική Εύβοια , την Λήμνο και την Θάσο .
  • Τους θυελλώδεις ανέμους στις ίδιες περιοχές και γενικότερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.
  • Την πιθανότητα εμφάνισης υδροστροβίλων / ανεμοστροβίλων σε περιοχές του Ιονίου αύριο και του δυτικού/ βόρειου Αιγαίου την Δευτέρα.
Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή μεταξύ των Σποράδων, της ανατολικής Μαγνησίας και της Χαλκιδικής, αναμένεται η εκδήλωση επικίνδυνων- δυνητικά ακραίων- καιρικών φαινομένων από το ξημέρωμα της Δευτέρας έως και το ξημέρωμα της Τρίτης , καθώς οι βροχοπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια, θα συνοδεύονται από μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα, κατά διαστήματα ριπαίους ανέμους και χαλάζι. Το μόνο θετικό είναι ότι το χαλάζι δεν φαίνεται να είναι μεγάλης διαμέτρου , ωστόσο τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι θυελλώδεις άνεμοι (κυρίως στα θαλάσσια τμήματα) θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν δεδομένα. Το αν ο πυρήνας των έντονων φαινομένων “χτυπήσει” κατοικημένες περιοχές ή όχι συνιστά θέμα τύχης και για αυτό η παραπάνω προειδοποίηση είναι αναγκαία.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι πυρήνες των καταιγίδων που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Αιγαίου , θα αποκτήσουν ιδιαίτερα οργανωμένο χαρακτήρα , δηλαδή θα έχουν τη μορφή συμπλέγματος, το οποίο φαίνεται να παραμένει σχεδόν στάσιμο για πολλές ώρες , δηλαδή να μετακινείται πολύ αργά. Από άποψης μετεωρολογικού ενδιαφέροντος, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ευνοικές για τη δημιουργία μεσοκυκλώνα, δηλαδή περιστρεφόμενης καταιγίδας μέσης κλίμακας.
Τοπικές προγνώσεις
Εύβοια: Ορισμένα τμήματα του νησιού θα επηρεαστούν από τον πυρήνα των επικίνδυνων φαινομένων, κυρίως το ξημέρωμα και το πρωί της Δευτέρας. Γενικότερα, ο καιρός στο νησί θα είναι ιδιαίτερα άστατος αύριο , ήδη από το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε και θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες ή καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια τμήματα. Τη νύχτα της Κυριακής – ξημέρωμα Δευτέρας οι καταιγίδες ενδέχεται να ενταθούν και να γενικευτούν για κάποιες ώρες σε περιοχές από το ύψος της Δίρφης και βορειότερα/ανατολικότερα( Ψαχνά- Πολιτικά- Καντήλι- Κύμη-Αγία Άννα- Μαντούδι- Ιστιαία κλπ). Η ημέρα της Δευτέρας θα κυλήσει με φθινοπωρινό καιρό , δηλαδή παροδικά αυξημένες νεφώσεις και βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης , ενώ ισχυρός βοριάς θα καταστήσει τις συνθήκες αρκετά δροσερές για την εποχή.
Ανάλογες καιρικές συνθήκες περιμένουμε και την Τρίτη. Το ξημέρωμα της Τρίτης ενδέχεται  να υπάρξει νέος γύρος ισχυρών φαινομένων κυρίως στην ανατολική – κεντρική Εύβοια.
Γενικότερα, μέσα στο πρώτο μισό της Δευτέρας, τα φαινόμενα στην ανατολική και βόρεια- βορειοδυτική Εύβοια φαίνεται να είναι έντονα και δυνητικά επικίνδυνα , οπότε δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όσοι βρίσκεστε σε θερινές κατασκηνώσεις.
Ανατολική Στερεά- Αττική : Η περιοχή της ανατολικής Στερεάς δεν θα είναι στη ζώνη των επικίνδυνων φαινομένων, ωστόσο δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως αργά τη νύχτα της Κυριακής έως και το πρωί της Δευτέρας. Πάντως, υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν πρόσκαιρα έντονα φαινόμενα στην ανατολική Φθιώτιδα.
Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, κύρια χαρακτηριστικά του επόμενου διημέρου θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η κατά τόπους πυκνή συννεφιά  καθώς και οι παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα. Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο, μεγαλύτερη πιθανότητα βροχής συγκεντρώνουν τα νοτιοδυτικά, δυτικά και τα βόρεια προάστια στο διάστημα μεταξύ της νύχτας της Κυριακής – πρωί Δευτέρας και μεταξύ νύχτας Δευτέρας- πρωί Τρίτης. Πάντως, μέσα στη μέρα της Δευτέρας ο καιρός θα ανοίξει και δε θα εκδηλώνονται φαινόμενα. Μέτριοι έως ισχυροί βόρειοι – βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν κυρίως την Δευτέρα και την Τρίτη.
Γενική προειδοποίηση: Στις περιοχές που τοποθετούνται σε “κόκκινο συναγερμό” περιορίστε τις μετακινήσεις σας, μην μπαίνετε ή ταξιδεύετε στη θάλασσα και γενικότερα φροντίστε να πάρετε μέτρα αυτοπροστασίας. Η κακοκαιρία φαίνεται να είναι σπάνια ακόμα και για περιοχές που συνήθως δέχονται καλοκαιρινά μπουρίνια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τραγανά καλαμαράκια με πάπρικα και ρίγανη

Διαδικασία Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τις...