Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Μπακλαβάς Κουμιώτικος από το Οριό ! Της κυρίας Ευαγγελίας Μοναχού Μια συνταγή από την γιαγιά στην κόρη


Μια συνταγή από την γιαγιά στην κόρη, όπως όλες οι παραδόσεις και τα έθιμα μας που συνεχίζονται και αντέχουν στον χρόνο. Είναι η αγάπη όμως που τα κρατάει και τα διατηρεί μέχρι σήμερα.Η αγάπη για την οικογένεια, τα παιδιά, τους φίλους, και ο τρόπος και η καλή διάθεση να τους γλυκάνουν για να πάει καλά η χρονιά με υγεία και καλοτυχία για όλους ! Έτσι όλες οι ετοιμασίες γίνονται με κέφι
και χαρά, με τα καλύτερα και πιο αγνά υλικά της περιοχής μας. Μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε, από την αντίστροφη φορά, αρχίζοντας από τον μπακλαβά σερβιρισμένο στο γιορτινό τραπέζι μέχρι την αρχική διαδικασία της παρασκευής του. Μπορείτε να δείτε τον χάρακα και το καλά τροχισμένο μαχαίρι (όχι πριονωτό ), τα αμύγδαλα και τα φύλλα με τις πολλές στρώσεις...! Γλυκό του γάμου αν και οι Κουμιώτες το πρόσφεραν και σαν γλυκό της Πρωτοχρονιάς. Στη Κύμη για το άνοιγμα της ζύμης σε πολλά και χειροποίητα φύλλα που χρειάζονταν για το γλυκό έπαιρναν μέρος δυο -τρεις γυναίκες μαζί. Τα άνοιγαν με "σαίτα" πάνω σε πλασταριές. Φουσκωτός και λευκός με μπόλικο ασπρισμένο αμύγδαλο μοσχοβολά βούτυρο γάλακτος !!

                                                              

συνταγή και τα υλικά.

.............................. ΥΛΙΚΑ : 1,5 KG ΦΥΛΛΟ 1.5 KG AΜΥΓΔΑΛΟΚΟΥΛΙΑ (ΤΗΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΜΥΛΟ 'Η ΣΤΟ MULTI ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΣΚΟΝΗ) 1 ΧΟΥΦΤΑ ΖΑΧΑΡΗ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΚΟΥΛΙΑ Κ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΙΣ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ : 1,5 KG ΖΑΧΑΡΗ ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ ΣΕ ΝΕΡΟΠΟΤΗΡΑ(ΟΣΑ ΒΓΟΥΝ) ΝΕΡΟ ΟΣΑ ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ + 1,5 ΠΟΤΗΡΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ 1/2 ΛΕΜΟΝΙ ΚΟΜΜΕΝΟ. ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΔΕΣΕΙ ΚΑΛΑ.



ΚΡΥΟ ΓΛΥΚΟ,ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ''ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ'': 400 gr ΦΥΤΙΝΗ 400 ml AΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΜΕΤΡΑΜΕ 7 ΦΥΛΛΑ Κ ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ! ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!!!! ΒΟΥΤΥΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ 1 ΤΑΨΙ,ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 42 cm & ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ 7 ΦΥΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΤΟ ΝΑ ΕΞΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΨΙ( δες 1η φωτο).ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ,ΤΑ ΠΑΤΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΜΑΣ Κ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΜΕ 1 ΓΕΜΑΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΟΥΛΙΑ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΑΠ'ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ,ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ(φωτο 2).ΚΑΤΟΠΙΝ,ΒΑΖΟΥΜΕ 1 ΦΥΛΛΟ & ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ 1 ΓΕΜΑΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΚΟΥΛΙΑ,ΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ & ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΜΑΣ ΝΑ "ΚΑΤΣΕΙ" Η ΓΕΜΙΣΗ,ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ Κ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ( δες φωτο 3)!ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΦΙΧΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΥΛΛΟ-ΚΟΥΛΙΑ-ΓΥΡΙΣΜΑ ΓΩΝΙΩΝ ΦΥΛΛΟΥ-ΚΑΛΟ ΠΑΤΗΜΑ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ.ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ Κ Η ΓΕΜΙΣΗ,ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ 7 ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΡΧΙΚΑ & ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ,ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ! ΚΟΒΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΑΨΙΟΥ & ΞΑΝΑΠΑΤΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΔΥΝΑΤΑ ΝΑ "ΚΑΤΣΕΙ". ΤΡΟΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Κ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ,ΣΕ ΙΣΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.(εδω θελει χάρακα κ τέχνη-φωτο 6-7).ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ,ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ "ΠΕΤΑΞΕΙ" ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ,ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕΤΑ Κ ΚΟΒΕΙ,ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΑ ΤΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ(χρειάζονται 2 άτομα)!!!!!!!ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ,ΚΑΝΟΥΜΕ 1 ΜΙΚΡΗ ΧΑΡΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙ Κ ΜΠΗΓΟΥΜΕ 1/2 ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΟΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΤΕΚΟΡ(φωτο 8)!ΖΕΜΑΤΑΜΕ ΤΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΤΙΝΗ Κ ΤΟ ΛΑΔΙ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ,ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΡΟΔΑΛΟ ΧΡΩΜΑ.ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ,ΣΤΟΥΣ 180-200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΩΡΕΣ! ΑΝ ΔΕΝ ΡΟΔΙΣΕΙ,ΘΑ ΛΑΣΠΩΣΕ !!!!!!ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΣΕΙ,ΤΟΝ ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΜΕ! ΚΡΥΟ ΓΛΥΚΟ,ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ! ΥΓ: Η ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΟΥΛΙΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΙΝ ΚΟΠΕΙ,ΝΑ ΖΕΜΑΤΙΣΤΕΙ ,ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ Κ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 24ΩΡΑ!!!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Κ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟΣ!!!!!! ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ


Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τραγανά καλαμαράκια με πάπρικα και ρίγανη

Διαδικασία Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τις...