Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Συνταγή . Μπακλαβάς Κύμης.................................................................. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ.


Μπακλαβάς Κύμης

Για το φύλλο:
2 κιλά αλεύρι
4 ποτήρια νερό
2 φλιτζάνια του καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
για τη γέμιση:
1 κιλό λεπτοαλεσμένο αμύγδαλο χωρίς φλούδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 φρυγανιές τριμμένες
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
βούτυρο γάλακτος (1/4 για τον πάτο του ταψιού, ¼ για το ράντισμα, ½ κιλό από πάνω)
για το σιρόπι:
8 νεροπότηρα νερό
2 ½ κ. ζάχαρη
φλούδα από ένα μεσαίο λεμόνι
2 κλαράκια κανέλλα
χυμό από 2 λεμόνια
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Στο μπολ με το ξασπρισμένο και τριμμένο αμύγδαλο, προσθέτετε τις τριμμένες φρυγανιές, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και ανακατεύετε. Αφήνετε στην άκρη.
Ετοιμάζετε τη ζύμη για τα φύλλα. Ανακατεύετε το αλεύρι με το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τα ζυμώνετε καλά και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα. Ανοίγετε συνολικά περίπου 60 λεπτά φύλλα διαμέτρου λίγο μεγαλύτερης από τη διάμετρο του ταψιού σας. (περίπου 36 εκατοστά να είναι το ταψί).
Λιώνετε το ¼ του βούτυρου σένα κατσαρολάκι. Με ένα πινέλο αλείφετε τον πάτο του ταψιού καλά και απλώνετε το πρώτο φύλλο. Το κόβετε γύρω γύρω και προσέχετε να πιάσει καλά τον πάτο του ταψιού. Συνολικά στον πάτο βάζετε 13 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο με την εξής διαδικασία: Στο 5ο φύλλο, ραντίζετε με λίγο βούτυρο, στο 6ο δε ραντίζετε, στο 7ο ραντίζετε και επαναλαμβάνετε μέχρι να φτάσετε στο 12ο φύλλο. Σε αυτό βάζετε λίγη κανέλα και βούτυρο λιωμένο. Στρώνετε το 13ο φύλλο, ραντίζετε με βούτυρο και προσθέτετε και λίγη κανέλα.
Βάζετε το 14ο φύλλο στο ταψί και από πάνω ρίχνετε ένα μπολάκι με γέμιση.
Σκεπάζετε με το 15ο φύλλο. Από το 15ο μέχρι και το 30ο φύλλο, βάζετε φύλλο και μπολάκι γέμιση, φύλλο-βούτυρο-φύλλο βούτυρο και λιγότερη γέμιση. Ανοίγετε άλλα 12 φύλλα και σκεπάζετε σταδιακά το μπακλαβά, με βούτυρο λιωμένο, εκτός από τα 2 τελευταία όπου δε βάζετε βούτυρο.
Όταν τελειώσετε, κόβετε το μπακλαβά λεπτές λωρίδες και στη συνέχεια ρόμβους, μέχρι τον πάτο. Προσθέτετε από πάνω καυτό λιωμένο και μπόλικο βούτυρο και τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο, στους 200ο για μια ώρα και 15 λεπτά.
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς, ετοιμάζετε το σιρόπι το οποίο και αυτό θέλει μια ώρα να βράσει, μέχρι να κάνει χοντρές σταγόνες που πέφτουν σιγά σιγά.
Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, σιροπιάζετε με το καυτό σιρόπι, αφήνετε μια νύχτα να το τραβήξει και το κόβετε την επόμενη μέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τραγανά καλαμαράκια με πάπρικα και ρίγανη

Διαδικασία Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τις...