Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Αποκριές στην Εύβοια και κατά τόπους καρναβαλικές εκδηλώσεις

Αποκριά.. Τριώδιο.. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, η κινητή γιορτή που μας βάζει κι εμάς σε κίνηση, χορό, μασκάρεμα, αστεϊσμούς, παρελάσεις, φαγοπότι και πολλές εορταστικές εκδηλώσεις χαράς και διασκέδασης..
Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που σηματοδοτεί παραδοσιακά την έναρξη του καρναβαλιού, αφού είναι η πρώτη μέρα που μασκαρευόμαστε και βγαίνουμε έξω να γιορτάσουμε την Αποκριά. Πέφτει τρεις μέρες πριν την Κυριακή της Αποκριάς ή 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και για εφέτος πέφτει στις 8 Φεβρουαρίου (2018).
Στην Εύβοια και τη Σκύρο τιμάμε την Αποκριά, ακριβώς όπως της αξίζει! Με πάμπολλες κατά τόπους καρναβαλικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και δρώμενα, που όχι μόνο δεν έχουν να
ζηλέψουν στο ελάχιστο αντίστοιχες άλλων μεγάλων πόλεων αλλά μάλλον ξεχωρίζουν και υπερτερούν, για το λόγο ότι είναι συγκερασμός παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων.
Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε, χωρίς να παραλείψουμε κάποια περιοχή, αφού σε όλες τις ευβοιώτικες πόλεις και τα χωριά οι καρναβαλικές γιορτές ανθίζουν..

* Στη Χαλκίδα το "Θαλασσινό καρναβάλι" εντυπωσιάζει καθώς αναδεικνύει το υγρό στοιχείο και πέραν των αρμάτων και το κυνήγι θησαυρών, παρουσιάζει φαντασμαγορικά τα πλεούμενα και τους καρναβαλιστές μέσα στον Ευβοϊκό! Φέτος το θέμα του είναι «Η ΤΡΟΙΑ». Μια μυθολογική προσέγγιση, μέσα από φαντασμαγορικές μάχες και διεκδικήσεις, πλαισιωμένες από σκηνικά, μουσική, εφέ ήχου και φωτός, καθώς και πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης. Όπως πληροφορεί μάλιστα το Γραφείο Τύπου του ΔΟΑΠΠΕΧ,  ισχύει η περυσινή διαφοροποίηση στη δομή και την παρουσίαση του Καρναβαλιού. Δηλαδή, το θέαμα με τα πεζοπόρα τμήματα, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου το απόγευμα και περιλαμβάνει τη Μεγάλη παρέλαση με τυμπανιστές, Καρναβαλιστές, Άρματα, κλπ που ξεκινούν από το Κόκκινο Σπίτι και καταλήγουν στην παραλία. Ακολουθεί μεγάλη συναυλία και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ. Παράλληλα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ», με δρώμενα, φωτιές, κεράσματα, θέατρο δρόμου, παιχνίδια, συναυλίες κλπ. Το αποκορύφωμα είναι την Κυριακή 18/2/18, που από το πρωί ξεκινούν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στη στεριά και στη θάλασσα, μέχρι τις 17:30 το απόγευμα, όπου ξεκινά η τελετή λήξης του «ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ» της Χαλκίδας.

* Το Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άνναςξεχωρίζει σε όλη την Ελλάδα για τις ιδιαίτερα εκκεντρικές, σκωπτικές, βακχικές εκδηλώσεις του που ανάγονται σε πανάρχαια  εθιμικά δρώμενα Διονυσιακών τελετουργιών: τραγούδια γεμάτα βωμολογικούς στίχους, οινοποσίες και χορός μέχρι τελικής πτώσης, φαλλικοί συμβολισμοί, εδέσματα και φρενίτιδα, κάθε Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού. Σημείωση: Οι σεμνότυφοι καλύτερα ας γιορτάσουν αλλού!

* Το "ΜΑΡΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ", μοναδική διοργάνωση για πάνω από τριάντα χρόνια στην Καρυστία, έχει για δυνατό χαρτί την καθολική συμμετοχή και τον απαράμιλλο ενθουσιασμό των κατοίκων. Η όλη διοργάνωση του Καρναβαλιού-Θεσμού πλέον (για φέτος, στις 18.02.2018 στις 14.30 μ.μ.), περιλαμβάνει παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, μασκαράδες μικρούς και μεγάλους σε όμορφα σχήματα, γαϊτανάκια, κοψίδια και γλυκίσματα για όλους, Καβοντορίτικους μέχρι εξάντλησης και πάνω από όλα μεγάλο ενθουσιασμό και μοναδικό κέφι, που συμπαρασύρει κάθε επισκέπτη σε μια ανεπανάληπτη αποκριάτικη εμπειρία. 

* Το Σκυριανό Καρναβάλι υπερτερεί από άποψη λαογραφική και ιστορική, καθότι διαθέτει μοναδικά δρώμενα και ακαταμάχητους πρωταγωνιστές! Εδώ ο "Γέρος" (ένας άντρας ντυμένος με μαύρη τσοπάνικη κάπα αναποδογυρισμένη και άσπρο μάλλινο κοντοβράκι, μασκοφορεμένος με γιδοπροβιά, ζωσμένος με πολλά κι ασήκωτα κουδούνια, καμπούρα από κουρέλια και κραδαίνοντας τσοπάνικο στραβοράβδι), η "Κορέλα" (με Σκυριανή γυναικεία ενδυμασία) κι ο "Φράγκος" (με ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα γιδιού, και μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του, φιγούρα γελοιοποίησης όσων πέταξαν τα σκυριανιά ρούχα για τα "δυτικά", Φράγκικα), περιέρχονται κουδουνίζοντας στους δρόμους, επισκέπτονται συγγενικά και φιλικά σπίτια, κερνιώνται και καταλήγουν με τραγούδια στο Κάστρο του Άη Γιώργη. Μη ξεχάσουμε τις ερασιτεχνικές υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από απλούς πολίτες-ηθοποιούς και τις απαγγελίες σατυρικών στίχων, που ανάγονται στην Σάτυρα των αρχαίων ελλήνων.

* Το πολυετές Καρναβάλι της Ερέτριας-Αμαρύνθου, με άρματα και τα πληρώματά τους, πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών και πλήθος μασκαρεμένων, παιχνίδια, εδέσματα, γαϊτανάκι, τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου και βεγγαλικά που κλείνουν πανηγυρικά την εκδήλωση, παραμένει λαμπερό στη μνήμη των επισκεπτών του.

* Καρναβάλι Ιστιαίας, με πλούσια παρέλαση αρμάτων και πολυάριθμα πληρώματα, καθώς και μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων καρναβαλιστών, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και συναυλίες, γαϊτανάκια, αερόστατα και πολλά άλλα.
* Το Κουμιώτικο Καρναβάλι, που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου, αφού ξεχειλίζει κέφι και διασκέδαση. Άρματα και καρναβαλικές ομάδες, σάτιρα, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, ορχήστρες, χορός με τους μασκαράδες να χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς, κάψιμο του βασιλιά-καρνάβαλου και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια το διοργανώνει με ιδιαίτερη αγάπη ο Εμπορικός Σύλλογος της Κύμης, έχοντας και τη στήριξη του Δήμου.
* Καρναβάλι Λίμνης Εύβοιας, με παρελάσεις, κλόουν, εδέσματα, κρασί, κυνήγι του χαμένου θησαυρού, πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και ατελείωτο κέφι.

* Καρναβάλι Αιδηψού, για μεγάλο ξεφάντωμα και με πολλά διασκεδαστικά δρώμενα. Φέτος, 17-19 Φεβρουαρίου 2018, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λουτρών Αιδηψού με τους ρομαντικούς εθελοντές του και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, έχοντας δίπλα τους φορείς και συλλόγους, υπόσχονται πολύ χορό, ξεφάντωμα, καύση του καρνάβαλου και την παρουσία του Ελληνικού κινηματογράφου.
* Το νεότερο Καρναβάλι Αλιβερίου, που διοργανώνει φέτος ο Εμπορικός Σύλλογός του, για το Σάββατο 10/02/2018.

Και όλα αυτά τα μοναδικά στιγμιότυπα χαράς και ξεφαντώματος, που ακόμα και σε κάθε μικρή ευβοιώτικη πλατεία, ίσως και του πιο απομακρυσμένου χωριού, ξεφυτρώνουν χάρη στην Αποκριά, και δεν πρέπει να αφήσουμε κι εμείς απ΄έξω από ετούτη εδώ την αναφορά..
Καλά να περάσουμε, όποιο μέρος του ευλογημένου μας νησιού κι αν επισκεφτούμε!
ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ! Αα! Και.. καλό χαρταετό, που λέγαν παλιά σε εμάς τα παιδιά οι μεγαλύτεροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τραγανά καλαμαράκια με πάπρικα και ρίγανη

Διαδικασία Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τις...